Romutuspalkkiokokeilulle myönnetty rahoitus on loppunut ja romutuspalkkiokokeilu on päättynyt.

Romutuspalkkiokokeilu on päättynyt

Romutuspalkkiokokeilun aikana kuluttja sai 1500 euroa uuden henkilö- tai matkailuauton hankintaa varten, jos vei romutettavaksi oman, yli 10 vuotta vanhan auton ja osti tilalle enintään 120 g/km hiilidioksidia päästävän ensirekisteröimättömän auton.

Valtio varasi ensin romutuspalkkioon kolme miljoonaa euroa, mutta palkkion saaman suuren suosion vuoksi siihen myönnettiin viisi miljoonaa euroa lisää. Romutuspalkkion turvin on Suomen teille saatu jo noin 8 000 vähäpäästöistä uutta autoa.

Moderni auto on jopa 50 % turvallisempi ja kuluttaa polttoainetta noin kolmanneksen vähemmän kuin 1990-luvun auto.

Auton ostajan tarkistuslista romutuspalkkiokampanjassa

1) Auto tulee luovuttaa kierrätykseen virallisessa vastaanottopisteessä. Auton omistaja saa luovutuksesta romutustodistuksen. Auton romuttaminen on Suomessa maksutonta. Valtuutettujen vastaanottopisteiden sijainnin voi tarkistaa Suomen Autokierrätyksen kotisivuilta tai puhelinnumerosta 0800 05044.

2) Romutettavan auton ja tilalle hankitun uuden auton tulee olla henkilöautoja.

3) Romutustodistus ja uuden auton tilaussopimus on päivätty ajankohdalle 1.7.–31.12.2015. Jos auto on jo ehditty romuttaa ennen heinäkuun alkua, sitä ei voi enää hyödyntää romutuspalkkion saamiseen. Alkuperäinen romutustodistus luovutetaan myyjälle uuden auton oston yhteydessä.

4) Yhteen uuteen autoon voi käyttää vain yhden romutuspalkkion. Romutuspalkkion voi hyödyntää samasta romutettavasta autosta vain kerran.

5) Romutettavan auton on oltava ensirekisteröity vähintään 10 vuotta ennen romutusta.

6) Romutuspalkkion saajan on oltava romutettavan auton viimeinen ajoneuvoliikennerekisteriin merkitty omistaja. Avustuksen saaja tulee merkitä romutettavan auton omistajaksi ennen kuin auto poistetaan lopullisesti rekisteristä.

7) Romutuspalkkio myönnetään vain yksityishenkilölle.

8) Romutuspalkkio myönnetään vain sellaisen uuden auton hankintaan, jonka CO2-päästöt ovat enintään 120 g/km tai jonka käyttövoimana on joko kokonaan tai osittain korkeaseosetanoli (flexifuel), metaani (maa- tai biokaasu) tai sähkö (täyssähköauto tai ladattava hybridi).

Usein kysytyt kysymykset

Pitääkö hankittavan auton olla uusi?

Hankittavan auton tulee olla ensirekisteröimätön. Esimerkiksi esittelyauto käy, jos sitä ei ole vielä ensirekisteröity.

Voinko romuttaa autoni jo ennen kokeilun alkua ja lunastaa romutuspalkkion myöhemmin?

Ei, romutuspalkkion saamiseksi romutustodistus ja uuden auton tilaussopimus tulee olla päivätty aikaisintaan 1. päivänä heinäkuuta 2015 ja viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2015.

Voiko romutuspalkkiota hyödyntää, jos uutta autoa hankkiessa jättää vanhan auton vaihdossa?

Voi, laki ei sulje vaihtoautojen käyttöä pois.

Pitääkö romutettavaa autoa omistaa jonkun tietyn ajan ennen romuttamista?

Ei tarvitse. Käytännössä on mahdollista hankkia jostain romutettava auto ja viedä se viralliseen romutuspisteeseen ja hyötyä romutuspalkkiosta uuden auton hankinnassa. Romutuspalkkion saajan on oltava romutettavan auton viimeinen ajoneuvoliikennerekisteriin merkitty omistaja.

Voiko käyttää useita romutustodistuksia ja saada useita romutuspalkkioita uuden auton hankinnassa?

Ei voi. Yhteen uuteen autoon voi käyttää vain yhden romutuspalkkion. Romutuspalkkion voi hyödyntää samasta romutettavasta autosta vain kerran.

Voiko romutuspalkkion luovuttaa toiselle henkilöllä, esimerkiksi perheenjäsenelle?

Romutuspalkkiota ei ole mahdollista luovuttaa toiselle henkilölle. Romutuspalkkio voidaan hyödyntää uuden auton hankinnassa kunhan romutetun auton omistaja on autossa omistajana tai haltijana. Romutuspalkkiolla hankitulla autolla voi olla myös muita omistajia tai haltioita.


Ota yhteyttä

Romuauton poisvienti

Romuauton noutopalvelua voit tiedustella seuraavilta yhteistyökumppaneilta.

Kuusakoski recycling     Stena recycling

 

Lisätietoa romutuspalkkiosta

Uuden auton hankinta